Kombinovanje

View as PDF

Submit solution


Points: 1
Time limit: 1.0s
Memory limit: 250M

Problem type

Naš omiljeni čarobnjak je poznat po tome što voli da se hvali kako ima ne jedan, već dva automobila. Kako nikog od njegovih prijatelja ne želi da 58. put sluša o njima, čarobnjak je odlučio da ih iskombinuje u jedan.

Oba automobila možemo predstaviti kao matrice A i B nenegativnih celih brojeva dimenzija N \times N. Kombinovanjem dva automobila nastaje novi automobil čija se vrednost računa kao suma proizvoda elemenata početnih matrica, tj. vrednost automobila je \sum_{i=1}^N\sum_{j=1}^NA_{ij}B_{ij}. Čarobnjakov cilj je da napravi auto što veće vrednosti.

Čarobnjak može da zameni bilo koja dva reda ili bilo koje dve kolone drugog automobila. Dobroćudni čarobnjak želi da i vi učestvujete u čarima kombinovanja automobila. Vaš zadatak je da mu date niz transformacija matrice B. Čarobnjak će učiniti da vaš broj poena na ovom zadatku bude proporcionalan vrednosti automobila koji se dobija kombinovanjem početna dva.

Napomena

Ovo je zadatak sa poznatim ulazom (output-only zadatak). Vama su dati ulazni fajlovi (1.in, 2.in, 3.in, 4.in), dok vi treba da pošaljete samo odgovarajuće izlazne fajlove za njih (1.out, 2.out, 3.out, 4.out).

Opis ulaza

U prvom redu ulaznih fajlova nalaze se tri prirodna broja N, P i Q - dimenzija automobila, kao i parametri za bodovanje. U narednih N redova se nalazi po N brojeva koji predstavljaju automobil A. U preostalih N redova se nalazi po N brojeva koji predstavljaju automobil B.

Opis izlaza

Na početku vaših izlaznih fajlova treba da se nalazi prirodan broj M, broj transformacija. Nakon toga potrebno je ispisati M linija tako da (i+1)-va sadrži tip transformacije - jedan karakter T_i (R ako je željena transformacija zamena redova, ili C inače), kao i dva broja X_i, Y_i, (1 \leq X_i, Y_i \leq N) koji predstavljaju indekse kolona i vrsta koje želite da zamenite.

Primer 1

Ulaz
2 0 1
0 0
1 0
1 0
0 0
Izlaz
1
R 1 2
Objašnjenje primera

Nakon zamene prvog i drugog reda, dobijena je sledeća matrica:

0 0
1 0

Bodovanje

Vaše rešenje za neki od ulaza će se smatrati nevažećim ukoliko je ispunjen bar jedan od sledećih uslova:

  • M > 2 \times N^2
  • T_i nije ni 'R' ni 'C'
  • X_i ili Y_i nisu u intervalu [1, N]
  • Ulaz ne sadrži M+1 liniju

U suprotnom, neka je ~k~ vrednost koju postiže vaše rešenje.

  • Ukoliko važi ~k \geq Q~, osvajate 25 poena za taj ulaz;
  • Ukoliko važi ~k \leq P~, osvajate 0 poena za taj ulaz;
  • Inače, osvajate \lfloor 25\frac{k - P}{Q - P}\rfloor poena za taj ulaz.

Comments

There are no comments at the moment.