Fotografisanje

View as PDF

Submit solution


Points: 1
Time limit: 1.0s
Memory limit: 127M

Problem type

Anastasija je kupila nov fotoaparat i želi da postane fotograf. Kako bi započela svoju fotografsku karijeru odlučila je da prvog dana fotografiše svoje drugare, besplatno.

Ona ima ukupno N drugara koje će fotografisati tog dana i oni su numerisani brojevima od 1 do N. Svako od njenih drugara joj je rekao vreme u tom danu kada bi on želeo da ga Anastasija fotografiše. Dan ima 10^9 trenutaka koji su označeni celim brojevima od 1 do 10^9. Ona u jednom trenutku može fotografisati više ljudi, ako su svi oni izrazili želju da se fotografišu u istom trenutku.

Anastasija želi da poboljša ovaj raspored. Pošto nema mnogo vremena ona bira samo jednog drugara i briše njegov termin za fotografisanje. Ona zatim bira novi termin za njega istog dana u intervalu od 1 do 10^9, takav da najveća pauza između dva uzastopna fotografisanja bude što manja. Pritom, dozvoljeno je da upiše isti termin kao onaj koji je prethodno bio upisan.

Pomozite Anastasiji i umesto nje odaberite kom drugaru će da promeni termin i koje je vreme novog fotografisanja, kako ona ne bi gubila vreme i pripremila se što bolje za naporan prvi radni dan.

Ako ima više rešenja ispisati bilo koje.

Opis ulaza

U prvoj liniji standardnog ulaza se nalazi jedan ceo broj, N, koji predstavlja broj Anastasijinih drugara koji će se fotografisati. U narednoj liniji se nalazi niz T od N celih broejeva, gde T_i predstavlja vreme za fotografisanje i-tog drugara. Niz T je dat u neopadajućem poretku.

Opis izlaza

U jedinoj liniji standardnog izlaza se nalaze dva cela broja X i Y gde X predstavlja indeks drugara koji menja termin, a Y novo vreme za njegovo fotografisanje.

Primer 1

Ulaz
3
2 6 7
Izlaz
1 5

Primer 2

Ulaz
3
2 4 4
Izlaz
1 4

Primer 3

Ulaz
3
28 28 28
Izlaz
2 28

Objašnjenje primera

U prvom primeru je najbolje prvog drugara premestiti u trenutak 5 i tada je minimalna pauza 1. Moguće je i premestiti ga u trenutak 6 ili 7, ali opet je minimalna pauza 1.

U drugom primeru je najbolje prvog drugara premestiti u trenutak 4 i tako neće biti pauze između termina za fotografisanje.

U trećem primeru nema pauze između fotografisanja i najbolje je sve ostaviti kako je bilo.

Ograničenja

U svim test primerima važi:

 • Niz T je sortiran neopadajuće.
 • 2 \leq N \leq 2 \cdot 10^5
 • 1 \leq T_i \leq 10^9

Test primeri su podeljeni u 4 disjunktne grupe:

 • U test primerima vrednim 20 poena: N = 3.
 • U test primerima vrednim 20 poena: Razlika najmanjeg i najvećeg člana niza T je 1.
 • U test primerima vrednim 20 poena: N \leq 100
 • U test primerima vrednim 40 poena: nema dodatnih ograničenja.

Comments


 • 0
  iva_here_  commented on June 4, 2021, 12:58 a.m. edited

  Imam jedno pitanje: zasto u editorial-u pise pogresno uputstvo?

  Pogresni deo glasi: Ukoliko se najveća razlika susednih članova niza pojavljuje na početku, odnosno na kraju niza, moguće je prostim izjednačavanjem prvog sa drugim članom niza, odnosno poslednjeg sa pretposlednjim članom u potpunosti eliminisati tu razliku.

  Greska se lako moze uociti na test-primeru:

  4

  2 4 5 8

  Najveca razlika je izmedju clanova 5 i 8 (a taj par brojeva se i nalazi na samom kraju niza). Naime, mi necemo menjati 8 u 5 (jer je tada maksimalna razlika 2), vec cemo menjati 8 u 3 i tako dobiti niz vremena 2 3 4 5, gde je maksimalna razlika 1. Nadam se da sam na neki nacin doprinela poboljsanju sajta. Pozdrav!


  • 0
   mihailot  commented on June 11, 2021, 9:52 p.m.

   Deo koji tvrdiš da je pogrešan nije kompletno rešenje zadatka, već samo razmišljanje koje vodi ka rešenju. U narednim pasusima se objašnjava i kompletno rešenje, koje podrazumeva upravo onaj postupak koji ti navodiš u svom primeru. Pozdrav :)